مصادیق صبر و پیمودن مسیر حق در برابر مشکلات

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: انسان مؤمن برای پیمودن مسیر حق، باید مشکلات دشمنان را به جان بخرد و مقاوم باشد؛ تمام انبیای الهی در طول تاریخ در برابر ناملایمت دشمنان حق و سعادت بشریت تا سرحد جان ایستادگی کرده و کوتاه نیامدند.

0

آیت‌الله محمود رجبی رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در گفت‌وگو با ایکنا از قم، اظهار کرد: ادیان آسمانی و از جمله اسلام برای سعادت دنیوی و اخروی بشر آمده‌است و صبر و مقاومت مومنانه یعنی انسان وظایف الهی خویش را به درستی تشخیص دهد تا با عمل به آن به سعادت برسد؛ در این مسیر دشمنان بشریت که دشمنان سعادت انسان هستند مشکلاتی را به وجود می‌آورند.

وی افزود: کسانی که به تعبیر مقام معظم رهبری اشرار هستند، بشریت را مورد سلطه خود قرار داده و آن‌ها را از مسیر سعادت و خوشبختی منحرف می‌کنند و لذا مومنان در برابر این دشمنان باید پایداری و استقامت پیشه کنند.

آیت الله رجبی اظهار کرد: انسان مومن برای پیمودن مسیر حق، باید مشکلات دشمنان را به جان بخرد و مقاوم باشد؛ تمام انبیای الهی در طول تاریخ در برابر ناملایمت دشمنان حق و سعادت بشریت تا سرحد جان ایستادگی کرده و کوتاه نیامدند.

عضو شورای‌عالی حوزه گفت: امام حسین(ع) و خاندان پاک و مطهر ایشان مصداق بارز مقاومت و پایداری در برابر دشمنان هستند که تا پای جان ایستادند و اینکه می‌گوییم حضرت زینب(س) قهرمان صبر است بدین معناست که ایشان در مسیر دفاع از حق شکیبا بود و هیچ‌وقت عقب‌نشینی نکردند.

وی ادامه داد: سکوت پیشه کردن در برابر مشکلات و ظلم‎‌پذیری مصداق صبر نیست بلکه مصداق ضد صبر است و اینکه هر آن‌چه بر سر ما می‌آید باید تحمل کرد، تنها یک باور نادرست و اشتباه در اذهان عمومی است.

عضو جامعه مدرسین حوزۀ علیمۀ قم با اشاره به اینکه صبر یعنی با کمال اقتدار در برابر ظالم بایستیم، بیان کرد: استقامت و صبر و شکیبایی رزمندگان اسلام و خانواده‌های آن‌ها در دوران پیش و پس از انقلاب اسلامی و مدافعان حرم و مقاومت‌های آن‌ها در برابر داعش از جمله مصادیق بارز صبر است.

رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی گفت: بر اساس روایات سه نوع صبر وجود دارد، یک نوع صبر در اطاعت از خداوند است؛ اگر صبر در اطاعت از خداوند در امام حسین(ع) نبود، هیچ‌وقت نهضت عاشورا رخ نمی‌داد و جبهه مقاومت اعم از حزب الله، حماس، فاطمیون و … متجلی نمی‌شد.

آیت الله رجبی ادامه داد: نوع دوم صبر، صبر بر مصیبت‌ها است؛ یعنی حوادث تلخی برای انسان پیش می‌آید؛ فقدان‌ها، فراغ‌ها، مرگ و میرها، دست‌تنگی‌ها، بیماری‌ها، دردها، رنج‌ها و از این قبیل حوادث تلخ که باید در برابر آنها شکیبا بود و استقامت کرد. نمونه این نوع صبر، خانواده شهیدان و ایثارگران است؛ خداوند فرمود:« أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ؛ آن گروهند که مخصوص به درود و الطاف الهی و رحمت خاص خدایند و آن‌ها خود هدایت یافتگانند. بقره/157»، در واقع خدای متعال برای شکیبایی و تحمل همه‌ این مصیبت‌ها صابر را مورد صلوات و رحمت خود قرار داده است.

وی افزود: سومین نوع صبر، صبر بر معصیت است؛ یعنی در مقابل معصیت، کف نفس کردن، باز همان استقامت، باز همان پایداری کردن. در مقابل گناه؛ در مقابل معصیت استحکام به این است که انسان جذب نشود، اغوا نشود، تحت تأثیر شهوات قرار نگیرد.

عضو شورای‌عالی حوزه با تاکید براینکه صبر حضرت زینب(س) را باید در نسل امروز گسترش داد، گفت: خداوند متعال در سوره عصر که بر دعوت به حق و صبر تاکید کرده‌است، بشریت را در طول تاریخ مورد خطاب قرار داده‌است نه صرفا یک قشر خاص و محدود به یک دوره از زمان.

وی تاکید کرد: مرحوم علامه طباطبایی(ره) در خصوص سوره عصر گفته‌اند که این آیه بدان معناست که مومنان، رهایی از مشکلات و انتخاب مسیر حق و درست را صرفا برای خود نمی‌خواهند بلکه دغدغه سعادت دیگران را نیز دارند بنابراین آموزه اسلامی است که بدانید هم باید خود صبور باشید و هم دیگران را به صبر دعوت کنید.

عضو هیأت امنای دانشگاه قم یادآور شد: صبر پیشه کردن در برابر مشکلات محدود به مکان و زمان خاصی نیست و تنها قشر خاصی از مردم را در بر نمی‌گیرد بلکه یک ندای عمومی برای بشریت در کل جهان است.

وی ضمن تاکید بر لزوم فرهگسازی بیشتر در حوزه صبر و تحمل در جامعه افزود: هر فرد موفق، با صبر پیشه کردن بر مشکلات و ناملایمت‌ها بر آن‌ها فائق آمده و توانسته به موفقیت برسد اما کسانی که در موقعیت‌های بحرانی تحمل خود را از دست داده‌اند، با شکست مواجه شدند.

آیت الله رجبی ادامه داد: در تجربه انقلاب اسلامی نمونه‌های بی‌شماری از مصادیق ایستادگی و صبر پیشه کردن وجود دارد که باید در جامعه مطرح شود و اگر چنین فرهنگسازی صورت بگیرد، آستانه تحمل ملت افزایش می‌یابد البته باید به ملت فرهیختۀ ایران اسلامی آفرین گفت که به خاطر اهداف متعالی خود در برابر انواع مشکلات و مصیبت‌هایی که توطئه‌های دشمنان و سوء مدیریت برخی مسؤولان به وجود آورده صبوری به خرج داد و راست‌قامت ایستاد و خم به ابرو نیاورد. اگر ملت دیگری به جای ملت ایران بود در برابر این سختی‌ها و مشکلات که ملت ما تاب آورد، درهم می‌شکست و دوام نمی‌آورد.

وی افزود: یکی از تئوریسین‌های روسیه اعلام کرد که تحریم‌های اعمال شده در ایران اگر بر روسیه تحمیل می‌شد، بیش از 6 ماه دوام نمی‌آورد؛ ما باید قدردان ملت باشیم که در سایه الگو گرفتن از اباعبدالله الحسین(ع) و زینب کبری(س) و در پرتو هدایت رهبر حکیم و مقتدر و شجاعمان در برابر مشکلات و ناملایمت بسیار تحمل کردند.

عضو شورای گسترش حوزه‌های علمیه بر تدوین فرهنگ اسلامی در حوزه صبر و تبیین تجارب و دستاوردهای انقلاب اسلامی و ملت که در سایه صبر و شکیبایی بدست آمده‌است تاکید کرد و گفت: فرهنگ صبر باید در جامعه زنده باشد؛ باید در برابر کسانی که در اثر عدم کار کارشناسانه و سوء مدیریت مشکلاتی را برای مردم می‌آفرینند، ایستاد و با آن‌ها در چارچوب قوانین مقابله کرد تا زمینه برای قوۀ قضائيه فراهم شود که این افراد را در همین دنیا به جزای اعمال خود برساند.

نظر خود را وارد کنید